Što učiniti kada vaš roditelj treba pomoć doma za starije?

roditelji za dom za starije i nemoćne

Težak je to trenutak kada shvatite da vaša majka ili otac trebaju pomoć doma za starije i nemoćne. Naši roditelji se brinu za nas cijeli život, ali dođe i vrijeme kada se mi moramo pobrinuti za njih i uzvratiti im ljubav.

Trebaju li vaši roditelji pomoć doma za starije i nemoćne osobe?

Možda ćete se neko vrijeme brinuti o roditeljima unutar vlastitog doma, a možda niste u mogućnosti to činiti. Vaša djeca ili vaši roditelji vas sprječavaju. Mnoge obitelji traže pomoć doma za starije i nemoćne, kao oblik napredne brige za njihove voljene osobe koje se više ne mogu brinuti za sebe.

U idealnom scenariju će vaši roditelji potpuno sudjelovati u potrazi. Međutim, ako vaša voljena osoba nije u stanju donositi odluke zbog bolesti (kao Alzerheimer ili demencija), vi ćete biti donositelj odluka.

Ukoliko vaši roditelji trebaju pomoć doma za starije i nemoćne, možda će vam ovih nekoliko koraka pomoći u donošenju odluke.

1. Uključite ih u donošenje odluka

Što su više uključeni, vaši roditelji će lakše pronaći ono što bi željeli. Istina je da ne možete puno napraviti umjesto njih, ali razgovor o njihovim željama može mnogo pomoći.

2. Donesite odluku o budžetu

Nažalost, novac će biti jedan od faktora kod potrage za domom za starije. Razmislite što vaša obitelj može priuštiti na mjesečnoj bazi. Neke obitelji će možda trebati pomoć starije djece ili možda čak razmišljati o prodaji obiteljskih nekretnina i slično.

3. Krenite u potragu za domom za starije i nemoćne

Pregledavanje slika, brošura ili čitanje iskustava drugih korisnika vam neće pomoći koliko sama posjeta doma za starije. Dogovorite posjet u najmanje tri različita doma za starije i nemoćne. A ukoliko imate snage i vremena razgledajte i do šest domova. Na temelju dojmova odlučite se za dva ili tri favorita. Potom ponovno posjetite te domove kako biste mogli bolje odlučiti.

4. Donesite konačnu odluku

Bilo da vaš roditelj bira dom ili vi u njegovo ime, budite sigurni da se svi u vašoj obitelji slažu sa tom odlukom. Ukoliko je to moguće porazgovarajte s vašim roditeljima o svakoj opciji i zajedno donesite odluku.

5. Preseljenje u dom za starije i nemoćne

Dođete li do ovog koraka nema razloga za odgađanje selidbe. Riskantno je odgađati dok vaš roditelj treba pomoć. Svako odgađanje može dovesti do nezgoda i medicinskih problema.

Ostavite komentar ukoliko biste željeli podijeliti s nama svoju priču o selidbi roditelja u dom za starije i nemoćne osobe.

Subscribe
Notify of
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Zdene
5 god.

Huh.evo dosli smo i do ove teme.nasi roditelji imaju 85.god..prije 8 god su se prijavili u dom.cekali 6 god i kad su dobili poziv..sve otkazali..pa su mirali cekati 2 gis da bi se opet prijavili i opet ispocetka cekali…ove god se prijavili u drugi dom…financikski to mogu podnesti.podigli sve potrebne dokumente i predali Ceka se oko godinu dana…sada se premisljaju da bi kod jednog djeteta ostali…a da stan prodaju i novac da se podjeli..znamo da je to veeeelika obaveza..i mi vec imam preko 60 god i svako svojih zdravstvenih problema..ja prwdlazem da uzmu zenakicu u svoj stan..mogu to podnjeti financijski…kako… Vidi više »

Željka Čagalj
4 mj.

Pozdrav, u fazi sam traženja smještaja za mog brata (83godina) i nevjeste.. Brat je jos relativno dobro, nevjesta je nakon OP vađenja maternice, nešto oslabljena (79 god.) Teška je to odluka, ali nemaju djece, a i ja sam 76 i malo im mogu pomoči. Kakvi su uvjeti kod vas, imali mjesta, koje su cijene i sl.
Hvala Vam unapred !

Dijana Ćendo
2 mj.

Poštovani, Pročitala sam vašu objavu glede odlaska roditelja u dom. Nalazim se u izuzetno teškoj situaciji.Naime,moja mama je u dobi od 86 godina završila tragično,a bila je relativno vitalna i zdrava žena.Poslije njenog odlaska ostala sam nekoliko mjeseci s tatom ali on je bio nemoguć.To je bilo prije 2 godine i on je imao 89 godina a ja 60.Nidam smjela izlaziti sa prijateljicom van.Kad bi se vratila oko 19 h naljutio bi se na mene jer ja sam bila njegova i kćer i žena,sluškinja.Odselila sam se ,ali bi dolazila skuhati ručak i pospremiti,popričati snjim.Kako sam bila razvedena,djeca odrasla,daleko od mene,brat… Vidi više »