Opasnosti samačkog života starijih osoba

Istraživanja su pokazala da usamljenost i nedovoljan kontakt s prijateljima i obitelji mogu neizravno skratiti život osobi. Pročitajte više o opasnostima samačkog života starijih osoba dalje u članku.

Opasnosti kod usamljenog života starijih

Sve više je starijih osoba koje žele provesti starost kod kuće. Život u kući i ostanak u poznatom okruženju imaju prednosti kod emocionalnog stanja starije osobe. Međutim, istraživanja kažu da je sve više starijih osoba koje žive u svom domu iako im je potrebna njega doma za starije osobe.

Možda nam se čini jednostavno i razumno u tom slučaju preseliti stariju osobu u dom gdje se može družiti i ima osiguranu potrebnu zdravstvenu njegu. No, to je zapravo veoma teška odluka pogotovo ako se vaša voljena osoba ne želi seliti iz svog doma.

Kada samački život postaje opasan

Ako želimo da naša voljena osoba bude na sigurnom i zdrava, važno je osigurati okolinu prikladnu njenim/njegovim fizičkim potrebama, posebno ako pokazuju rane simptome nekih bolesti. Možda ćete primijetiti da vaša voljena osoba treba pomoć kod obavljanja dnevnih aktivnosti (jesti, kupati se, obući se,…). U tom slučaju postoji mogućnost da ima smanjene kognitivne funkcije koje se povezuju sa ranom fazom demencije. Čak i kod boravka u njihovom vlastitom domu, postoji rizik koji može dovesti stariju osobu do pada, loma kuka ili čak smrti.

Vrlo je važno pratiti fizičke simptome, zdravlje uma te način prehrane. Znakovi upozorenja da samački život više nije siguran za stariju osobu su:

  • Neuzimanje lijekova
  • Loš vid
  • Društvena izolacija
  • Zaboravljanje
  • Nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti i kućanskih poslova
  • Loša prehrana ili neishranjenost
  • Nemogućnost plaćanja računa na vrijeme

 

Slobodno podijelite s nama ukoliko ste se borili s odlukom kako pružiti najbolju njegu za vašu voljenu osobu.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments