5 razloga za boravak u domu za starije i nemoćne

starac uz more

Domovi za starije osobe postaju sve više moderni jer se moraju prilagođavati svojim korisnicima. Nude se različite dodatne usluge, od medicinskih usluga do društvenih aktivnosti, frizerskih te pedikerskih usluga. Povećava se broj ljudi koji možda ne trebaju 24h medicinsku skrb ali svakako trebaju pomoć koju im obitelj ne može pružiti.

1. Sigurno okruženje

Obitelj često mora osigurati uvjete u stanu ili zaposliti njegu u kući kako bi se pobrinuli za sigurnost voljene osobe čije je zdravlje sve lošije. Troškovi za prilagodbu doma su sve viši pogotovo ako se radi o 24h medicinskoj njezi (od medicinskih alarma, ručki u kupaonici, rampa za invalidska kolica itd.). Domovi za starije su prilagođeni za pristup I njegu starijih osoba, pomažu im izbjegnuti nezgode i padove te nude 24h medicinsku pomoć, što znači 24h dostupno medicinsko osoblje ili prijevoz u obližnju bolnicu.

2. Dnevni programi fizikalne terapije

Domovi za starije osobe nude različite fizikalne terapije i programe kako bi korisnici ostali aktivni. Fizikalna terapija je različita od osobe do osobe ovisno o fizičkom stanju. Aktivnost u organiziranoj grupi za vježbanje pomaže starijim osobama liječiti artritis, poboljšava cirkulaciju i općenito je dobro za zdravlje tijela.

3. Prilika za druženje

Usamljenost i izolacija starijih osoba utječe na njihovo zdravlje pa mnogi pate zbog sljedećih razloga:

  • U mirovini su i više nemaju društva u poslovnom svijetu
  • Zbog fizičkog zdravlja ili nedostatka prijevoza nisu u mogućnosti družiti se sa prijateljima
  • Njihovi prijatelji ili supružnici su preminuli

U domovima, starije osobe se druže sa svojim vršnjacima, ne samo u zajedničkim prostorijama već i u zajedničkim aktivnostima.

4. Prilagođena prehrana

Vrlo zahtjevno je paziti na prehranu starijih osoba u njihovim domovima. Teško im je kuhati za sebe, ako žive sami, a njihove obitelji ne mogu pratiti koliko se zdravo njihovi voljeni hrane. Mnoge starije osobe pate od slabe ishrane te im se zdravlje pogoršava iako obitelj pazi na njih. U domu za starije korisnici imaju obrok 4 puta dnevno prilagođen njihovom zdravstvenom stanju kao što su npr. stomačni problemi ili dijabetes.

5. Pomoć u svakodnevnim aktivnostima

Rad u vrtu i svakodnevni kućni poslovi mogu biti naporni za starije osobe. Dođe vrijeme kada moraju napustiti te aktivnosti i uživati u životu okruženi ljudima svoje generacije. Domovi za starije i nemoćne pružaju profesionalnu pomoć kod svakodnevnih aktivnosti starijih osoba kako bi ih usrećili te pružili bolju kvalitetu života.

Ukoliko razmatrate mogućnost življenja u domu za starije i nemoćne za sebe ili voljenu osobu, slobodno nam se javite I dogovorite sastanak.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments